Eetbare bostuinen : voedselbos of voedselbosrand

Een voedselbos

Definitie:
Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem dat gericht is op kleinschalige diverse voedselproductie waarbij gebruik gemaakt wordt van de ecologische principes van een natuurlijke bosrand. Om de term ‘voedselbos’ te gebruiken heb je relatief veel plaats nodig in je tuin of landschap om tientallen grote kruinbomen te plaatsen. Een uitgebreide bomengroep is zeer essentieel voor de ecologische principes die bij een natuurlijk bos horen. In een voedselbos zijn bomen en struiken dominant. Deze houtige soorten zijn talrijk en voorzien daardoor in hun eigen bodemvruchtbaarheid en plaagbeheer.

Een voedselbos is gemodelleerd naar een natuurlijk bos met meerdere lagen planten (boomlaag, struiklaag en kruidlaag). Het verschil met een natuurlijk bos is dat alle lagen eetbaar zijn of een nuttige functie hebben. Je kan er in elk seizoen oogsten van smaakvolle bloemen, jonge scheuten, eetbare bladeren, vaste groenten, fruit, noten en paddenstoelen.

Naast het functionele blijft het aanzicht van een voedselbos belangrijk. Door middel van paden en open plekken kan je er vertoeven en ontspannen. De verscheidenheid in bloei & vruchten zorgt voor een mooi kleurenpallet in elk seizoen.

Het ontwerp van een voedselbos is streven naar een gezond systeem, dus rekening houden met het klimaat, de bodem en het grondwater. Een voedselbos staat niet stil en is constant in beweging. Een goed ontwerp resulteert na enkele jaren in weinig of geen onderhoud. Oogsten kan het jaar rond.

Een voedselbosrand

Voedselbosrand is een term die gebruikt wordt in het systeem van een voedselbos. Het grote voordeel is dat het al kan toegepast worden op een kleiner oppervlak. Een 200m2 is al voldoende. Door het juist stapelen van meerdere plantenlagen win je ruimte. Een voedselbosrand met een oppervlakte van 200m2 kan al bestaan uit drie fruitbomen, één klein blijvende notenvariëteit, 25 tal bessen & notenstruiken en tal van vaste planten en bodembedekkers.