Zaai instructie eetbare bloemenweide :
Controleer je bodem
De samenstelling van de grond beinvloedt het kiemen, groeien en bloeien. Een te voedzame (rijke) bodem weerhoudt de bloei en in een te schrale (arme) bodem zullen de bloemen niet schieten. Zorg voor een evenwichtige luchtige bodem en voeg zeker geen compost of meststof toe!
Voorbereiding van de bodem
Verwijderen de aanwezige begroeiing. Bewerk de toplaag maar niet té diep om niet onnodig onkruid- zaden naar de oppervlakte te brengen. Om het onkruidzadenvrij zijn van de bodem te optimaliseren kan je de toplaag eventueel stomen, branden of de bovenste 5cm afschrapen en verwijderen.
Zaai periode
Vanaf maart -april tot juni kan er gezaaid worden of in de nazomer/herfst.
Het handmatig zaaien
Voor een goede regelmatige verspreiding meng je het zaad best met vochtig zand, zodat het zaad net een beetje vast plakt, maar je nog gemakkelijk goed verdeeld kan uitwerpen. (1 tot max 2 gram per m2)
Verdeel het zaad in twee porties, zaai 1 deel in de lengte en het andere deel (haaks) in de breedte van je perceel.
Na inzaai zal het zaad oppervlakkig ingeharkt moeten worden en daarna druk je het licht aan met een grasrol om een goed contact te krijgen tussen zaad en grond. Vaak is stevig aandrukken al voldoende. Zaai niet dieper dan de zaaddikte ca 0,5cm! Voldoende vocht tijdens de kieming is noodzakelijk.
Beheer
In een bloemenweide wordt de bodem niet of nauwelijks verstoord en wordt jaarlijks één tot twee keer gemaaid (september-november). Omdat er ook éénjarige bloemen in het mengsel zitten, kan u best past maaien vanaf het tweede jaar. Maai in een zonnige week en laat enkele dagen drogen. Door het maaisel steeds af te voeren kunt u de bodem verschralen en daarmee de bloemrijkheid stimuleren. Maai jaarlijks steeds in dezelfde periode, met een speling van maximaal twee weken. door een constant beheer wordt een stabiele bloemrijke vegetatie verkregen.
Gebruik
Alle planten hebben één of meerdere delen die uitermate geschikt zijn om in de keuken te gebruiken. Zo kan je van elk gerecht iets bijzonders maken. Weet wat je eet en zoek de plant eerst op alvorens consumeren. Dit kan via de app ‘plantnet’. De mogelijke eetbare delen zijn de bladeren, bloemen, zaden of de wortels.
Korte omschrijving van het eetbare bloemenzaad (roosen landscape mengeling) :
Omschrijving: Kleurrijk mengsel met 1-jarige en meerjarige inheemse en niet inheemse soorten.
Levensduur: Meerdere jaren, blijvend.
Bloeitijd: mei tot okt
Hoogte: 30 tot 150cm
Grondsoort: zand, klei
Voedselrijkdom: matig voedselarm, matig voedselrijk
Vochtigheid: droog, matig vochtig
Licht: zon
Zaaitijd: maart tot juli
Zaaidichtheid: Gemiddeld 150g/100m2.
Inhoud:
Eenjarige bloemen
Borago officinalis/Borage, Komkommerkruid, Bernagie
Calendula officinalis/Goudsbloem
Claytonia perfoliata/Winterpostelein
Legousia speculum-veneris/Groot spiegelklokje
Malva moschata/Muskuskaasjeskruid
Matricaria chamomilla/Echte kamille
Papaver argemone/Ruige klaproos
Raphanus sativus subsp. oleiferus/Bladrammenas
Silene noctiflora/Nachtkoekoeksbloem
Tropaeolum majus/Oostindische kers
Viola tricolor/Driekleurig viooltje
Meerjarige bloemen
Achillea millefolium/Gewoon duizendblad
Anthriscus sylvestris/Fluitenkruid
Campanula persicifolia/Prachtklokje
Chenopodium bonus-henricus/Brave Hendrik
Filipendula ulmaria/Moerasspirea
Hypericum perforatum/Sint janskruid
Hypochaeris radicata/Gewoon biggekruid
Leucanthemum vulgare/Gewone margriet
Malva moschata/Muskuskaasjeskruid
Nepeta cataria/Wild kattenkruid
Origanum vulgare/Wilde marjolein
Plantago lanceolata/Smalle weegbree
Saponaria officinalis/Zeepkruid
Smyrnium olusatrum/Zwartmoeskervel
Symphytum officinale/Smeerwortel
Trifolium pratense/Rode klaver
(Bron mengsel : De Bolderik)