Zaai instructie eetbare bloemenweide :

Controleer je bodem

De samenstelling van de grond beinvloedt het kiemen, groeien en bloeien. Een te voedzame (rijke) bodem weerhoudt de bloei en in een te schrale (arme) bodem zullen de bloemen niet schieten. Zorg voor een evenwichtige luchtige bodem en voeg zeker geen compost of meststof toe!

Voorbereiding van de bodem

Verwijderen de aanwezige begroeiing. Bewerk de toplaag maar niet té diep om niet onnodig onkruid- zaden naar de oppervlakte te brengen. Om het onkruidzadenvrij zijn van de bodem te optimaliseren kan je de toplaag eventueel stomen, branden of de bovenste 5cm afschrapen en verwijderen.

Zaai periode

Vanaf maart -april tot juni kan er gezaaid worden of in de nazomer/herfst.

Het handmatig zaaien

Voor een goede regelmatige verspreiding meng je het zaad best met vochtig zand, zodat het zaad net een beetje vast plakt, maar je nog gemakkelijk goed verdeeld kan uitwerpen. (1 tot max 2 gram per m2)

Verdeel het zaad in twee porties, zaai 1 deel in de lengte en het andere deel (haaks) in de breedte van je perceel.
Na inzaai zal het zaad oppervlakkig ingeharkt moeten worden en daarna druk je het licht aan met een grasrol om een goed contact te krijgen tussen zaad en grond. Vaak is stevig aandrukken al voldoende. Zaai niet dieper dan de zaaddikte ca 0,5cm!
Voldoende vocht tijdens de kieming is noodzakelijk.

Beheer

In een bloemenweide wordt de bodem niet of nauwelijks verstoord en wordt jaarlijks één tot twee keer gemaaid (september-november). Omdat er ook éénjarige bloemen in het mengsel zitten, kan u best past maaien vanaf het tweede jaar. Maai in een zonnige week en laat enkele dagen drogen. Door het maaisel steeds af te voeren kunt u de bodem verschralen en daarmee de bloemrijkheid stimuleren. Maai jaarlijks steeds in dezelfde periode, met een speling van maximaal twee weken. door een constant beheer wordt een stabiele bloemrijke vegetatie verkregen.

Gebruik

Alle planten hebben één of meerdere delen die uitermate geschikt zijn om in de keuken te gebruiken. Zo kan je van elk gerecht iets bijzonders maken. Weet wat je eet en zoek de plant eerst op alvorens consumeren. Dit kan via de app ‘plantnet’. De mogelijke eetbare delen zijn de bladeren, bloemen, zaden of de wortels.

 

Korte omschrijving van het eetbare bloemenzaad (roosen landscape mengeling) :

Omschrijving: Kleurrijk mengsel met 1-jarige en meerjarige inheemse en niet inheemse soorten.
Levensduur: Meerdere jaren, blijvend.
Bloeitijd: mei tot okt
Hoogte: 30 tot 150cm
Grondsoort: zand, klei
Voedselrijkdom: matig voedselarm, matig voedselrijk
Vochtigheid: droog, matig vochtig
Licht: zon
Zaaitijd: maart tot juli
Zaaidichtheid: Gemiddeld 150g/100m2. 
Inhoud: 

Eenjarige bloemen

Anethum graveolens/Dille

Borago officinalis/Borage, Komkommerkruid, Bernagie

Calendula officinalis/Goudsbloem

Centaurea cyanus/Korenbloem

Claytonia perfoliata/Winterpostelein

Lapsana communis/Akkerkool

Legousia speculum-veneris/Groot spiegelklokje

Malva moschata/Muskuskaasjeskruid

Matricaria chamomilla/Echte kamille

Papaver argemone/Ruige klaproos

Papaver rhoeas/Grote klaproos

Raphanus sativus subsp. oleiferus/Bladrammenas

Rucola coltivata/Rucola

Silene noctiflora/Nachtkoekoeksbloem

Sinapis alba/Witte mosterd

Sinapis arvensis/Herik

Tropaeolum majus/Oostindische kers

Viola tricolor/Driekleurig viooltje

Meerjarige bloemen

Achillea millefolium/Gewoon duizendblad

Allium schoenoprasum/Bieslook

Anthriscus sylvestris/Fluitenkruid

Artemisia vulgaris/Bijvoet

Campanula persicifolia/Prachtklokje

Chenopodium bonus-henricus/Brave Hendrik

Filipendula ulmaria/Moerasspirea

Galium verum/Geel walstro

Hypericum perforatum/Sint janskruid

Hypochaeris radicata/Gewoon biggekruid

Knautia arvensis/Beemdkroon

Leucanthemum vulgare/Gewone margriet

Malva moschata/Muskuskaasjeskruid

Nepeta cataria/Wild kattenkruid

Origanum vulgare/Wilde marjolein

Plantago lanceolata/Smalle weegbree

Rumex acetosa/Veldzuring

Salvia pratensis/Veldsalie

Saponaria officinalis/Zeepkruid

Silene vulgaris/Blaassilene

Smyrnium olusatrum/Zwartmoeskervel

Stachys officinalis/Betonie

Symphytum officinale/Smeerwortel

Thymus pulegioides/Grote tijm

Trifolium pratense/Rode klaver

 

(Bron mengsel : De Bolderik)